infoEXPO 09.11 - 10.12.2017

NICO VAN DIJCK

de koning, de man en de schilder


vernissage : do 09.11  /  18 - 21u
nocturne :    do 07.12  /  18 - 21u            


Museumstraat 4
2000 Antwerpen
www.shoobil.be
do - vr  : 12.00 - 18.00
za - zo : 14.00 - 18.00
afspraak : Serena Baplu +32 474 293 302  
  tentoonstelling shoobil


Nico Van Dijck vertaalt voorwerpen uit zijn directe omgeving die hij kiest vanuit een persoonlijke connotatie. Vb.Helmen, houten planken, bladeren, fluit…
Hij negeert vaak de illusie van hun ruimtelijkheid zodat hij in een bijna iconische directe stijl vrij spel heeft om facetten en combinaties optimaal te mixen en te confronteren.
De beelden ondergaan nog ingrijpender metamorfoses in zijn installaties met helmen.
Via zwarte vlekken geschilderd op witte helmen ontstaat het idee van een 'terugkeer der vormen’ binnen bepaalde patronen en ritmes en is er een kruisbestuiving met zijn werk op papier.
Hij jongleert continu met dreiging, speelsheid en humor via 2D en 3D variaties.
Uit respect voor het individu ontstaat er autonoom van Nico’s persoonlijk verhaal een particuliere ruimte voor beeldvorming, decodering, interpretatie en dialoog.
Zijn fris, open en krachtig handschrift belicht het belang van directheid en genaakbaarheid.

groepstentoonstelling 
opening vrijdag 28 maart 19.00u
open maandag tem vrijdag van 09.00u 18.00U
zaterdag van 14.00u 18.00u
tentoonstelling loopt tot 26 april
groepstentoonstelling:Koen De Decker,Nico Van Dijck, Patrick Van Rensbergen, Rafaël Vergauwen
vernissage 13 maart 2014 om 19.30u
tentoonstelling van vrijdag 14 maart tot en met 29 maart
finissage: zaterdag 29 maart 19.30u
waar: Academie van Hoboken

 tentoonstelling: 2011
Nico Van Dijck dwingt zijn kunst tot eenvoud. Hij werkt met beelden uit zijn persoonlijk verleden of kiest voor objecten uit interesse voor hun vorm en connotatie. Dit resulteert in een uiterst eigenzinnige iconografie(neuzen tussen planken, de hoed van Napoleon en chocoladen schoen). Hij tracht deze objecten op een soms naïeve, maar eerlijke en simpele manier weer te geven, met een lijnvoering geïnspireerd op Matisse. Nico's werk wil niet humoristisch zijn, hoewel de bevreemdende iconografie dit zou kunnen doen vermoeden. Hij zoekt eerder zijn kunst te relativeren en eerlijk te houden.


Sinds één jaar zet hij tekstfragmenten bij zijn afbeeldingen, die volledig beschrijvend zijn en puur naar zichzelf verwijzen. Ze zijn als het ware een plan voor iemand die de beschrijving kan uitvoeren ("heel dit sculptuur is zwart"). Nico toetst op deze manier de mogelijkheden van een afbeelding, die voor hem evenwaardig aan andere media kan zijn.


Nico Van Dijck beperkt zich echter niet alleen tot schilderen en tekenen. Zo heeft hij in het verleden al sculpturen gemaakt, die in verband stonden met zijn schilderijen en tekeningen. Sinds kort is hij ook bezig met het ontwerpen van meubels, waar je ook goed de liefde voor de eenvoud, het materiaal en de vorm kan zien.
Nico Van Dijck (Lier, 1974) is afgestudeerd met onderscheiding aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, departement vrije kunsten/schilderkunst. Na zijn studies heeft hij ondermeer gewerkt als bouwvakker, omdat hij eerst als kunstenaar zichzelf wou leren kennen. Daarna is hij begonnen met lesgeven aan de Academie van Arendonk in de afdeling schilderkunst. Hij nam ondermeer deel aan volgende groepstentoonstellingen: "Untitled" in 2008 Anwerpen, "Losse grip" in 2009 in kunstuitleen in Gouda (nl), "Conflictroom" in 2009 in Antwerpen, "Indian caps" 2009 in samenwerking met Charlotte Lybeer en Barry Camps in Antwerpen.Goedele BartholomeeusenI work with images related to my youth or I choose the images because of the inspiring form or the meaning of it. This results in  simple en personal forms. (wood, an animal(= dog, horse) mais, noses…).  I have not the intention to be funny, but sometimes  the combination of my iconografic images refer to a sense of humor. I try to find my own language by combining images. I grew up between the materials of a building constructor. Here I noticed the power of form and the pleasure to play with and to combine this materials. Wood is often a material that I use in my work. Recentely I experiment with small wooden sculptures, like totem poles. For my drawings (paintings) I like to use ink and pastel on paper, because of the direct result. 

A few years ago I started to use tekst in my work. Most of the time the text describes what you see at my work. And to give you a little bit more information about my view at my work .


Exhibitions:

- Groups exhibition: ‘turn-out city night’, Turnhout, Belgium, 2000
- Groups exhibition: ‘untitled’, with; Rinus Van De Velde, Tamara Van San,… Antwerp,   Belgium, 2007
- Groups exhibition: Gouda, the Nederland, 2009
_ Groups exhibition: Indian caps,  with; Charlotte Lybeer,… Antwerp, Belgium, 2009
- Solo exhibition: Antwerp, Belgium, 2012
_ Solo exhibition: ‘MANMAN ‘ Merkem, Belgium, 2012-2013
-Groups exhibition: 'een academische bezetting' Hoboken (Antwerp)Belgium, 2014
-Groups exhibition: 'can play with madness' design center Antwerp, Belgium, 2014


-Solo exhibition: shoobil gallery, 3 september - 11 oktober 2015

-Groups exhibition: brussels ART DAYS, Enough Room for Space 11-12-13 september 2015
-Solo exhibition: DOMO electro, furniture from recycle project 2015
-Solo exhibition : Shoobil gallery, 09. 11 - 10. 12. 2017